Vande Moortel NV
Wirtz International Landscape Architects
Foto's:
© Cafeine
© Marc Scheepers
© Vande Moortel
Alle praktische info vindt u hier terug.
In harmonie met elkaar, de omgeving en de natuur
Begin 2020 trok Steenbakkerij Vande Moortel in een gloednieuw, multifunctioneel gebouw langs de Schelde in Oudenaarde. Bij dit unieke gebouw hoort een even toonaangevende buitenruimte die vier belangrijke functies bevat: een permanent toegankelijk toonpark, bezoekers naar de ingang begeleiden, voldoende parking voorzien en de druk bereden in- en uitrijlaan naar het achterliggende stockterrein huisvesten.
Bedrijfsgebouw en buitenruimte vormen één harmonieus geheel, waarbij de strakke ritmiek van het bouwvolume wordt weerspiegeld in de buitenomgeving. De glaspartijen zijn vervangen door grasperken en een variëteit aan kleurrijke speelse beplanting die het motief lichtjes breken en verzachten. Aansluitend wordt het strakke lijnenspel verlengd in de ruim voorziene parkeerplaatsen naast het gebouw. Lage rode beukenhagen, aangeplant in lange stroken, bakenen de verschillende zones van de buitenruimte duidelijk af en accentueren de gewenste ritmiek. Het vele groen wordt gecombineerd met warme bruine en gele tinten van de kleiklinkers, wat een aangenaam en rustig geheel oplevert.
'Leading by example' met een klimaatbestendig ontwerp
De buitenruimte excelleert ook in haar klimaatbestendig ontwerp, met verschillende ecologische voorzieningen zoals waterdoorlatende oppervlaktes, het bufferen van hemelwater in wadi’s, ontharding met veel groen en biodiversiteit en het gebruik van circulaire materialen.
Het H2O Natural Paving concept staat garant voor een waterdoorlatende bestrating. In combinatie met een correcte voegvullingmet H2O Natural Paving Sand is dit een slimme manier om water in de bodem te laten infiltreren. De toepassing van H2O Natural Clay Paving biedt ook een uitstekend geluidscomfort en een 100 procent natuurlijk uitzicht.
In de buitenruimte ontdekt u hoe deze hybride aanpak voor waterinfiltratie er in de praktijk uitziet. Waar infiltratie van hemelwater niet wenselijk of mogelijk is, wordt het hemel- en oppervlaktewater best via bestrating afgevoerd naar wadi’s. Wadi’s fungeren ook als buffer om water op te vangen zoals bijv. regentuinen en waterpleinen.
In deze buitenruimte, waar er met verschillende types van verhardingsopbouw is geëxperimenteerd, zijn er ook bepaalde zones waar directe infiltratie niet mogelijk is. Hier wordt het water opgevangen en afgeleid naar een wadi waar het alsnog geleidelijk aan in de bodem kan infiltreren. Gecombineerd met de waterdoorlatende verharding en de ontharde oppervlaktes vindt zo elke regendruppel zijn weg naar de bodem in tegenstelling tot de riolering.
Ontharding met veel groen en oog voor biodiversiteit
De ritmiek van de gevel met dambord-motief weerspiegelt zich in het toonpark via een mozaïek van grasperken en groen. Maar liefst de helft van de deze totaaloppervlakte bestaat uit niet-verharde grond. Hierdoor heeft het regenwater op zich al meer dan voldoende ruimte om te infiltreren in de ondergrond.
De beplanting in deze zones verhoogt de kwaliteit van de omgeving gevoelig. Zowel visueel als naar toepassing, ervaren bezoekers en personeel de meerwaarde van deze aanpak.
Boven de parkeerplaatsen werden deels platanen en deels hoogstammige rode beuken aangeplant. Deze voorzien het volledige terrein van een groen dak dat voor de nodige schaduw en natuurlijke verkoeling zorgt.
Om de verschillende zones duidelijk af te bakenen en de ritmiek te behouden, werden er lage rode beukenhagen aangeplant in lange stroken. Alles samen zorgt deze vegetatie voor een immense biodiversiteit die voorheen niet aanwezig was op de site.
De transitie van een bedrijfsterrein met betonnen verharding naar een moderne functionele ruimte met volle aandacht voor natuur en klimaat, past perfect in de ‘Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit’ van de Vlaamse Overheid.
Circulaire aanpak
Het H2O Natural Paving concept bestaat uit 100 procent natuurlijke materialen met een zeer hoge levensduur gecombineerd met een ongebonden bestratingsopbouw. Dit resulteert in een circulair verhardingsconcept. Onze kleiklinkers zijn immers voor 90 % herbruikbaar bij het opbreken of heraanleggen van de verhardingsoppervlakte.
Ook voor de parkeervlakken is er een circulair principe toegepast. Bovenop een waterdoorlatende opbouw werden gemalen kleiklinkers aangebracht. Een circulaire toepassing van kleiklinkers die niet meer ‘as such’ kunnen hergebruikt worden. In principe hoeft een kleiklinker dus nooit bij het bouwafval terecht te komen.