Stedelijke herinrichting Terrasse des Hauts-Fourneaux (Belval, Esch-sur-Alzette, Groothertogdom Luxemburg)
Michel Desvigne paysagiste
Areal Landscape Architecture
Decima Grafiet
Meer info over Francois Schuiten
Belval, een utopie à la François Schuiten
Het project waaraan Vande Moortel met zijn kleiklinkers een bijdrage heeft kunnen leveren, situeert zich in het hart van deze uitgebreide site: de herinrichting van de publieke ruimtes van het Terrasse des Hauts Fourneaux, waar een twintigtal gebouwen staan die samen la Cité des Sciences vormen. Het Belval-fonds, de opdrachtgever in kwestie, vertrouwde het ontwerp ervan toe aan de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne, die voor de gelegenheid samenwerkte met het Luxemburgse bureau AREAL.
Michel Desvigne legt zelf uit hoe hij deze 40.000 m² grote ruimte heeft vormgegeven: «Het is een opeenvolging van pleinen die je toelaten om je ongedwongen van de ene plek naar de andere te bewegen. Soms lopen deze pleinen door tot onder de gebouwen, zodat je een uitzonderlijk zicht krijgt op de mix tussen binnen en buiten. Deze publieke ruimte nodigt je uit om van het ene naar het andere gebouw te gaan. Het eerste element dat je opmerkt, is die grote, monolithische straatpartij. Een bekleding in kleiklinkers; zeer horizontaal, diep en warm.
En op deze straatpartij grote waterspiegels…» De ijzeren borduur van de bassins verraadt dat we ons op een staalnijverheidssite bevinden.
«Tot slot zijn er de uitzonderlijke wintertuinen met overvloedige beplanting die het meubilair en de andere uitrustingen overkragen. Dat is volgens mij de essentie: bestrating, pleinen, wintertuinen, watertapijten… en overal dat diepteperspectief dat een beeld van stedelijke verticaliteit oproept.»
De inrichtingen, de brede voegen en de rechte goten benadrukken de uitgestrekte perspectieven die de site zo typeren.
De Place de l’Université fungeert met zijn hoge bomen als overgang tussen de hoogovens en de omringende natuur, die erg dichtbij is.
Eens de avond gevallen is, wordt het geheel in de kijker geplaatst aan de hand van een knappe verlichtingsinstallatie (bouwheer: Ingo Maurer) die inspeelt op de nuances van een gemodelleerd licht met een zwakke, maar steeds toereikende intensiteit. Deze versterkt op subtiele wijze de diepte van de ruimtes en de prominente aanwezigheid van de industriële bakens.
In de zomer van 2017 werd ZuidBoulevard met een groot volksfeest officieel geopend. Het is een unieke promenade omgeven door een mix van functies.