TUINARCHITECT

Duo Verde (Jeroen Verheyen)

 

KLEIKLINKERS

SeptimA Antraciet

 

VERWERKING

visgraatverband, wildverband, halfsteensverband


Foto's: © VTA –  @ Annick Vernimmen

 

Winnaar Zilveren medaille
'Vlaamse Tuinaannemer 2019'

Categorie 'Groen Kleurt'

 

Duurzaamheid en natuurlijke uitstraling als troef van SeptimA Antraciet kleiklinker

Dynamisch ontwerp blaast nieuwe groene adem in stadstuin

 

Bij het ontwerp van deze stadstuin gaf de eigenares Jeroen Verheyen (Duo Verde) carte blanche. De enige vereiste was een transparant ontwerp zodat ze vanaf de woning nog een oogje in het zeil kan houden wanneer de kinderen in de tuin spelen. De oorspronkelijke tuin, die bestond uit een grasperk, verwilderde struiken en een oude spar, werd grondig aangepakt. Het ontwerp zou de tuin een nieuwe dynamiek geven waarbij het groen als het ware de woning omarmt.
 

 
Groene dynamiek

Die dynamiek creëerde Jeroen Verheyen door halfhoge ronde buxushagen alternerend te planten. Zo ontstaan er halfopen kamers met elk een eigen karakter. Een pad van SeptimA Antraciet kleiklinkers vertrekt vanaf het eerste terras bij de woning en daalt langs enkele grastreden dieper in de tuin. De treden werden afgewerkt met cortenstaal, een mooie combinatie met de SeptimA Antraciet kleiklinkers. De halfopen tuinkamers herbergen o.a. een gracieuze heuvel van siergrassen en een extra zonneterras, aangelegd met dezelfde Antraciet kleiklinkers in visgraatverband. Dit duurzame verhardingsmateriaal met natuurlijke uitstraling sluit naadloos aan bij de sierlijke curves die het ontwerp kenmerkt.

Achterin de tuin kregen de kinderen een klein grasperk om te ravotten én een speelse boomhut die stevig rond een oude spar is opgebouwd. ’s Avonds kunnen de eigenaars met een druk op de knop de tuin omtoveren tot een feeëriek lichtspel, want de stammen van zowel magnolia, esdoorn en sierpruim zijn voorzien van accentverlichting.
 

 
Lentefrisse buxus

Dankzij de nauwkeurige opvolging en verzorging ogen de buxusstruiken en -hagen lentefris. De gevreesde schimmelziekte en de buxusmot krijgen zo geen kans om de plant aan te tasten. Tegenwoordig bestaan er ook hybride buxusvariëteiten die resistent zijn voor deze schimmelziekte.
 
 
 
 
Biodiversiteit

Jeroen Verheyen over de ‘tuin van de toekomst’: “Ik denk dat we meer ‘wildere’ tuinen gaan creëren met een veel grotere variatie aan planten en struiken. We werken nu een beetje té veel met dezelfde planten wat natuurlijk niet goed is voor bijv. het bijenbestand en nadelig is voor ziektes. We gaan meer moeten combineren met een groter assortiment aan vaste planten om natuurlijke bestrijders van ziektes aan te trekken, zeker met het strenge maatschappelijke optreden tegen chemische bestrijdingsmiddelen.”

Vergelijkbare case studies

septima-klinkers-in-keepers-house-garden

SeptimA-klinkers in Keepers House Garden

In hartje Londen, aan de Royal Academy, heeft Tom Stuart-Smith een nieuwe tuin ontworpen. Op een plaats die er voordien verwaarloosd bij lag, nauw omgeven door gebouwen en met erg weinig natuurlijk licht, vinden cafégasten nu Keepers House Garden, een rustpunt met rijkelijke begroeiing en dus een ideale plek om een terrasje te doen, amper enkele honderden meters verwijderd van het drukke Piccadilly Circus.