Het Grachtenhuis Amsterdam
Het Grachtenhuis Foundation
Michael van Gessel
JACQUELINE VAN DER KLOET
FRANCIEN VAN KEMPEN
SeptimA Melange halfsteensverband
Foto's: © Marjan Sins
Vertelt als onderdeel van het museum mee de geschiedenis van de grachtengordel
Om de tuin de nodige passende uitstraling te geven, ontwierp Michael van Gessel een klassieke tuin in de geest van Hans Vredeman de Vries. Zo ontwierp hij een centraal bloemenperk omzoomd door een buxushaag met strakke lijnen, een patroon dat duidelijk zichtbaar is vanuit de bel-etage van het gebouw.
De tekening van dit centrale groenperk is tevens een verwijzing naar het blokpatroon van de hele wijk die aan een strenge regelgeving uit de vroege jaren 1600 onderworpen was. Een regelgeving die van kracht is gebleven tot 1960 en ervoor gezorgd heeft dat dit soort groene oases in het centrum van de stad zijn blijven bestaan.
In het groenperk staan de buxushagen symbool voor de grachtenpanden. De grenzen tussen de verschillende percelen worden weergegeven door de scheidingswanden die vervaardigd zijn uit Cortenstaal.
De tuinen van de wijk komen tot leven door de planten en bloemen middenin het groenperk die samen een kleurrijk tapijt vormen doorheen het hele jaar.
Voor de verharding van de tuin is gekozen voor de genuanceerde klinker SeptimA Melange. Dit vanwege de nostalgische, oude look en feel van het materiaal i.c.m. de zeer lage wateropname.
De getrommelde en onbezande afwerking van deze gebakken stenen draagt sterk bij aan de beleving van de historische context van de tuin.