wildverband, grijze voeg
Foto's: © Dennis De Smet
Zachte grijsgroene Nature10 Brick R in een frame van gewassen beton
In een woonbuurt in het Vlaamse Oostende nabij de kust staat woongebouw De Boeg met negentien appartementen voor ouderen. Het ademt de Noordzee met zijn grijsgroene gemetselde stenen binnen een frame van gewassen beton. Om het trapeziumvormige gebouw heen is ruimte; vanuit de omgeving kan er altijd langs worden gekeken. Als vanzelfsprekend voegt De Boeg zich in het stedenbouwkundige landschap en neemt het door zijn karakteristieke verschijningsvorm een eigen plek in de buurt in: stevig en helder naar de Elisabethlaan, fijner en bescheiden naar de woonbuurt aan de Golvenstraat.
De situering van het gebouw, de compacte vorm en het gebruik van robuuste materialen leverde met gebruik van relatief weinig techniek een zo goed als klimaatneutraal en duurzaam gebouw op. Aan de bredere zuidzijde van het trapezium liggen de ruime en lichte woongedeeltes met inpandige grote balkons. De noordzijde herbergt de circulatiezones, de hoekwoningen hebben er de slaapvertrekken. Aan deze woonbuurtzijde komen de bewoners thuis in de gemeenschappelijke riante entree die ingericht is als ruimte voor ontmoeting met zitplekjes en ramen naar de straat om het contact met buiten optimaal te maken.
Ook in de woningen zorgen de balkons op de zuidzijde en de ramen in de overige gevels die tot op de vloer lopen en voorzien zijn van Franse balkons voor contact met de omgeving. Het gebouw is daarmee tegelijkertijd stevig als intiem.
Mike Korth: “Bij het project De Boeg waren we op zoek naar een grijs - groene kleur die past bij de kust. De gevelsteen van Vande Moortel past hier prachtig bij en vormt een mooi geheel met het gewassen beton. We hadden deze steen eerder toegepast bij een project in Amsterdam. De bestrating konden we hier mooi passend met een Vande Moortel straatsteen in dezelfde kleur ontwerpen (SeptimA Olijf).”