Vijverpark, Haarlem
gemeente Haarlem
blau | stedenbouw en landschap
DecimA DF en PKF Karmijnrood
SeptimA WF Paars
Foto's: © blau | stedenbouw en landschap
Bestaande en nieuwe kleiklinkers als circulair verhardingsmateriaal
Vijverpark telt circa 425 woningen. Een grote waterplas met groene oevers vormt nu het hart van de buurt. Daaromheen liggen intieme, autovrije hofjes. Met elk een eigen inrichting.
Diverse ingrepen dragen bij aan de leefkwaliteit en het ecologisch karakter. Dat gaat in de eerste plaats om een moderne omgang met waterhuishouding. Zo wordt er minimaal gebruik gemaakt van het regenwaterriool, ten voordele van natuurlijke afwatering naar de vijver als centraal bassin en de omliggende singels. Door rijwegen maximaal te versmallen wordt autoverkeer afgeremd en de hoeveelheid verharding beperkt, ten gunste van een bijzondere biodiversiteit. Bestaande bomen zijn waar mogelijk respectvol bewaard gebleven en aangevuld met een rijke variatie van inheemse soorten. In de overgangszone richting de volkstuinen is een Tiny Forest aangelegd. Boomspiegels zijn voorzien van extra beplanting; boomkransen fungeren als zitelement in de woonhofjes. Behalve groene erfafscheidingen, zijn er ook smalle stroken met stokrozen geplant langs gevels en tuinmuren. Speelmogelijkheden zijn zo natuurlijk mogelijk gehouden.
Circulaire verharding
Dat duurzaamheid veel meer is dan een randvoorwaarde, komt ook tot uiting in diverse vormen van verharding. In de autovrije hoven en parkeerhoven zijn bestaande kleiklinkers hergebruikt, wat de lange levensduur en het circulair karakter van het materiaal benadrukt. Om dezelfde reden bestaat ook de nieuwe verharding uit kleiklinkers. Daarvoor koos Blau de Decima Karmijnrood, die in zowel dik-als platkeiformaat zonder vellingkant werd toegepast. Deze fraaie straatbaksteen van Vande Moortel draagt niet alleen bij aan de karaktervolle en naturelle uitstraling van het woongebied. De steen illustreert ook heel mooi hoe traditionele vormgeving toch een elementair onderdeel kan zijn van vernieuwende architectuur. Het unieke aan het project is het doelbewust aantrekken van duurzaam betrokken bewoners. Vooral sociale duurzaamheid is de stille kracht achter het plan. Het bewijs dat die aanpak werkt: Twee jaar na de oplevering blijken de woningen aan de intieme woonhoven dezelfde koopprijzen op te brengen als de woningen aan de centrale vijver.