OPDRACHTGEVER

UCLL vzw - Kasog vzw

 

ARCHITECT

a2o architecten

 

GEVELSTENEN

Hand-Made gevelstenen:
Nature7 Brick K

 

VERWERKING

verlijmd, wildverband  

 

Foto's: © Stijn Bollaert

Rode baksteen vormt eenheid met omringende natuur

Nieuwe onderwijscampus voor het Ministerie van Gezondheidszorg

De gezondheidszorg van vandaag heeft - meer dan ooit tevoren - een sterke link nodig tussen de dagelijkse praktijk, het onderwijs, onderzoek en de samenleving. Met dit in het achterhoofd hebben het Instituut voor Hoger Beroepsonderwijs in Genk, UC Leuven-Limburg instituut voor hoger onderwijs en Oost-Limburg Ziekenhuis de krachten gebundeld. Samen vormen ze de eerste Limburgse Gezondheidszorgacademie (LiZa), die kwalitatief hoogwaardig zorgonderwijs biedt in lijn met de hedendaagse zorgbehoeften.


De LiZa-site zal drie zorgcampussen omvatten, verspreid over de drie bestaande sites van het Oost-Limburgs Ziekenhuis. Deze gezondheidszorgcampussen verschillen van hun traditionele voorgangers door voorzieningen te bieden voor patiënten, personeel, studenten en bezoekers. De gezondheidszorg van morgen zal immers geen verzameling bedden en technische ruimtes zijn, maar een complex van verschillende zorginstellingen met ondersteunende diensten.
Voor de Sint-Jan campus, een van de drie locaties, heeft a2o architecten het onderwijsgebouw Gezondheidszorg (Verpleegkunde en Verloskunde) ontworpen. Door het gebouw te situeren volgens de nieuwe visie, is dit geen traditioneel schoolgebouw geworden, maar eerder een centrum van interacties. Hierdoor kunnen niet alleen UCLL en Kasog hun cursussen aanbieden, maar is het ook een plek waar verpleegkundig personeel permanent onderwijs kan volgen. Op hun beurt kunnen studenten praktische stages in het ziekenhuis volgen.


De naaldbossen rond Genk vormen de karakteristieke setting voor de Sint-Jan-campus. De oriëntatie van de drie bouwvolumes van het onderwijsgebouw heeft hiermee rekening gehouden. De bestaande, deels verzonken parkeerstrook, die parallel loopt aan de naaldbossen, wordt beschouwd als een structurerend element voor het terrein als geheel. De bouwvolumes staan loodrecht op deze strook en trekken zo het landschap op de site. Ze zijn opgetrokken met de Brick K uit de Nature7-reeks. Het Hand-Made productieproces geeft deze baksteen een natuurlijk karakter mee, waardoor hij perfect past binnen het omliggende natuurlandschap.


De gecondenseerde volumes zijn dwars verbonden door open atriums. Binnen deze atria wordt een gemeenschappelijk leer- en informatiecentrum gecreëerd, omringd door administratieve voorzieningen, klaslokalen, vaardigheidslaboratoria en auditoria. Het concept leer- en bronnencentrum transformeert de traditionele doorgang in een gemeenschappelijke ruimte waardoor het lijkt alsof het gebouw geen gangen heeft. Deze slimme opstelling stelt twee scholen in staat om het gebouw efficiënt te gebruiken en biedt ook een open kenniscentrum voor derden.

Vergelijkbare case studies

incubatorgebouw-in-rode-baksteen-brick-k-met-een-knipoog-naar-het-verleden

Incubatorgebouw in rode baksteen Brick K met een knipoog naar het verleden

Het ontwerp is het resultaat van een wedstrijdprocedure door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij ingericht. De POM wenste op de site Waterfront in Niel, een incubatorgebouw te bouwen, met Labo’s enerzijds en kantoren anderzijds, met de mogelijkheid om beide te koppelen.