PROJECT

Grote Markt Groningen

OPDRACHTGEVER

Gemeente Groningen

ONTWERP

Vogt Landscape architects in samenwerking met SmitsRinsma (technisch advies en ontwerp) en Gemeente Groningen

AANNEMER

Avitec

KLEIKLINKER

SeptimA WF en DF MIX 60% Amarant & 40% Sepia

 

Fotografie: © Paulien Varkevisser

Het kloppend hart van Groningen waar duurzame materialen een investering zijn in de toekomst van de openbare ruimte

De Grote Markt van Groningen schittert met de SeptimA-mix straatbakstenen

De Grote Markt in Groningen heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Het plein, dat ooit een druk verkeersgebied was, is nu een moderne en uitnodigende ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers. Deze herinrichting heeft het plein niet alleen toegankelijker, maar ook aantrekkelijker en klimaatbestendiger gemaakt. Een belangrijk onderdeel van deze transformatie was de keuze voor hoogwaardige bestratingsmaterialen, waaronder zo’n 15.000 m² SeptimA straatbakstenen in hoofdzakelijk Waalformaat 70 van Vande Moortel.

 

 

Een nieuwe uitstraling mede dankzij de SeptimA-mix

De keuze voor de onbezande straatbakstenen van Vande Moortel was een hele bewuste. De Grote Markt is een belangrijk historisch plein en vraagt dus om materialen die zowel functioneel als esthetisch passen bij het karakter van de stad. De SeptimA-mix biedt precies dat. Deze straatbakstenen combineren een warme, natuurlijke uitstraling met duurzaamheid en stevigheid. Het formaat en de afwerking zorgen ervoor dat de stenen een tijdloze elegantie uitstralen, terwijl ze tegelijkertijd bestand zijn tegen intensief gebruik. Er werd een mix toegepast van de niet-getrommelde Amarant & Sepia straatbakstenen (verhouding 60% Amarant, 40% Sepia).

De kleurvariatie van de kleuren Amarant en Sepia - van zachte rood- tot aardetinten – geeft het plein een levendige, warme sfeer. Dit sluit perfect aan bij het historische karakter van Groningen, zonder dat het plein er ouderwets uitziet. Door deze balans voelt de Grote Markt modern en uitnodigend, maar met respect voor de rijke historie van de plek.

 

 

Duurzaamheid in het hart van de stad

Duurzaamheid speelde een grote rol bij de herinrichting in tijden van klimaatverandering. Zo werd het plein verfijnd met nieuwe elementen, zoals extra groen, zitplekken en een opvallende waterpartij. Vooral de indrukwekkende bomengroep valt op en verrijkt de oostzijde van de Grote Markt, bestaande uit Honingbomen en Valse Christusdoornen. Deze bieden verkoeling op warme dagen en beantwoorden tegelijkertijd aan de wens van vele bewoners voor meer groen in de stad. Ook de (hemel)waterafvoer werd verbeterd om tegemoet te komen aan de eisen van het soms natte klimaat.

De straatbakstenen zorgen voor een samenhangend geheel van de verschillende elementen van de Grote Markt en sluiten aan bij de visie van de stad om toekomstbestendig en klimaatgericht te bouwen. Deze dragen het ECO-7-size label met hun gereduceerde hoogte van 7 cm. Op die manier waren er minder grondstofffen en energie nodig bij de productie ten opzichte van ons traditionele formaat van 10 cm. Daarnaast leverde dit minder CO2 uitstoot op bij zowel de productie als het transport. Uiteraard zónder in te boeten op kwaliteit. Ook het wegtransport werd zo aanzienlijk verminderd.  

Tenslotte werd er ook gekozen voor een mix van nieuwe en hergebruikte materialen, wat de ecologische voetafdruk van het project verder verkleint. Kleine keitjes die er reeds lagen zijn bijvoorbeeld op een andere manier teruggekomen in het ontwerp. De natuurlijke aard, lange levensduur en geringe onderhoudsbehoefte van de gebakken klinkers en natuursteen dragen bovendien ook bij aan het duurzaamheidsverhaal.

 

 

Een vernieuwd hart voor Groningen

De Grote Markt is door deze herinrichting weer het kloppende hart van Groningen geworden. De vernieuwde aanleg met meer groen, meer zitplaatsen en een geoptimaliseerde bestrating zorgt niet alleen voor een mooi visueel resultaat, maar speelt ook een belangrijke rol in het gebruik van de markt. Voetgangers hebben volop de ruimte, en het plein nodigt uit tot ontmoeting en ontspanning.

Met de Septima-mix van Vande Moortel heeft de Grote Markt een bestrating gekregen die past bij haar historische en centrale functie. De warme uitstraling en duurzame kwaliteit van deze stenen maken het plein niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plek waar de stad nog decennia van kan genieten. Zo bewijst de Grote Markt dat de keuze voor hoogwaardige materialen een investering is in de toekomst van de openbare ruimte.

 

 

 

 

Vergelijkbare case studies

septima-sepia-klinker-in-een-topontwerp

SeptimA Sepia klinker in een topontwerp

Op 18 november 2014 is tijdens de uitreiking van de Lieven de Key Penning op het stadhuis van Haarlem het project “Huis van Hendrik” twee keer als winnaar uit de bus gekomen. Bij zowel de vakjury alsmede het publiek is “Huis van Hendrik" gekozen tot winnaar.