PROJECT

Basisschool “De Vlieger” Roeselare

 

OPDRACHTGEVER

Stadsbestuur Roeselare

 

ARCHITECT

B2ai

 

GEVELSTENEN

Brick7  Nature7 mix


VERWERKING

halfsteensverband, grijze voeg

 

Foto's: © Klaas Verdru

Basisschool 'De Vlieger' in Rumbeke krijgt kleurrijke make-over

Ecologische baksteenmix creëert dynamiek en levendige uitstraling


De gemeentelijke basisschool in de Hoogstraat in Rumbeke bestond uit verschillende gebouwen die door de jaren heen gebouwd, aangepast en uitgebreid werden. Met enkele noodingrepen (o.a. containers) werd tot voor kort een tijdelijke ‘oplossing’ gevonden voor het steeds groter wordend plaatsgebrek.

In het project worden delen die niet meer voldoen gesloopt en samen met de blijvende volumes tot een nieuw samenhangend geheel gesmeed.
Aan de kant van de Hoogstraat én achterliggend zijn de ruimtes (binnen en buiten) voor de school voorzien. In een nieuwbouwdeel om de hoek in de Louis Leynstraat is een kinderopvang gehuisvest.



In het ontwerp werden verschillende verouderde en afgeleefde bouwdelen in de Hoogstraat gesloopt en kwam er één grote nieuwbouwvleugel. Twee dwarse vleugels in het binnengebied en de achterliggende sportzaal werden gerenoveerd en opgewaardeerd.
Het gebouw van de turnzaal werd verhoogd en er werd een tussenvloer ingevoegd zodat een extra bouwlaag werd gecreëerd. Op het gelijkvloers wordt een nieuwe refter ingericht en op de eerste verdieping de turnzaal. In een aparte nieuwbouwvleugel in de Louis Leynstraat is er plaats voor de buitenschoolse kinderopvang met gemeenschappelijk gebruik van klas- en speellokalen.

 

 

Aparte inkomzones voor iedere afdeling (kleuter, lager en opvang) zorgen voor een overzichtelijke en veilige ontsluiting van de afdelingen. De inkomzones worden in het straatbeeld
gemarkeerd door een architecturaal accent dat per afdeling zijn eigen uitstraling krijgt. De speelplaats krijgt via een plein een spontane aansluiting op de openbare ruimte. De school wordt
op die manier een gemeengoed en een ontmoetingsplaats in de gemeente.

 


De keuze voor baksteen werd hoofdzakelijk bepaald door de omgeving. Het verdwijnen van enkele kleinschalige gebouwen voor een functioneel nieuw grootschaliger schoolgebouw vroeg in dit geval om een materiaalkeuze die zich inbed in het straatbeeld – i.p.v. te bruuskeren.

Uitgaand van de keuze om zich in te nestelen in het bestaande weefsel werd ook voor de kleurkeuze een analyse gemaakt van de aanwezige kleuren in de directe omgeving. De mix heeft een eigen uitgesproken karakter maar past ook perfect in de omgeving.

 

Vergelijkbare case studies

creativiteit-met-gevelstenen-bepaalt-uitstraling-kantoorgebouw

Creativiteit met gevelstenen bepaalt uitstraling kantoorgebouw

Op een voormalige brouwerijsite in de kern van Sint Gillis Dendermonde bouwt CAW Oost-Vlaanderen een kantoorgebouw met eerstelijnsopvang en 16 units voor kort-verblijf.